Tez Yardım Platformu

24 Eki 20181 dk.

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPMAK İSTİYORUM. BUNUN İÇİN NE GEREKİYOR? KISACA ANLATIR MISINIZ?

En son güncellendiği tarih: 8 Mar 2022

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPMAK İSTİYORUM

Kısaca şöyle anlatalım. Yüksek lisans (tezli) başvurularında YÖK’ün ilgili yönetmeliğine göre istenen tek şart ALES’ten en az 55 puana sahip olmaktır. Bunun yanında değerlendirmeye alınabilecek diğer kriterler üniversitelere bırakılmıştır. Ancak, üniversiteler genel olarak

  • lisans not ortalaması (transkript notu),

  • yazılı değerlendirme ve

  • mülakatı da

değerlendirmeye alırlar.

Ayrıca, minimum ALES notunu yükseltir (örneğin 60 yapabilirler) ve dil puanı şartı (örneğin 60 YDS puanı) getirebilirler.

Başvurular arasından değerlendirme yaparken de genel olarak;

  • ALES’in %50’sini,

  • transkript notunuzun %20’sini,

  • yazılı sınavın %15’ini ve

  • mülakatın %15’ini

alarak bir sıralama yaparlar.

Ancak, bunlar başvuru yapılacak üniversitenin Enstitü web sayfasından öğrenilmelidir. Çünkü üniversiteye göre farklılık gösterirler.

Ayrıca, başvurular genel olarak haziran ayı içerisinde yapılır ve en geç temmuz başında sonuçlar ilan edilir. Dolayısıyla, başvuru takvimleri dikkatle takip edilmelidir.

Doktora başvurularında da yüksek lisansa benzer bir başvuru süreci ve değerlendirme mevcuttur. Öncelikle en az 55 ALES puanı şartı vardır. Yalnız, bu defa ALES’in yanında yabancı dil zorunluluğu üniversitelere bırakılmamıştır. En az 55 YDS veya muadili yabancı dil puanı zorunludur. Tabi yine başvuru için gerekli olan ALES ve YDS puanlarını arttırmak üniversitelere bırakılmıştır. Bu nedenle, bunlar başvuru yapılacak üniversitenin Enstitü web sayfasından öğrenilmelidir.

Ayrıca, değerlendirmede yüksek lisansa tamamen benzer bir uygulama söz konusudur. Yalnız bu defa lisans not ortalaması değil yüksek lisans not ortalaması dikkate alınır.

Sonuç olarak, eğer yüksek lisans ve doktora yapmak istiyorsanız ALES’ten ve YDS vb. bir yabancı dil sınavından en az 55 puan almalı ve başvuruları takip etmelisiniz.