İlişkili (bağımlı) örneklemler t-testi,
birer adet bağımlı ve bağımsız değişkenin bulunduğu,
bağımsız değişkenin birbiri ile ilişkili iki düzeyden (örneklem grubundan veya tekrarlı ölçümden) oluştuğu yani ilişkili (bireyleri birbiri ile eşleştirilmiş) iki grubun, bir gruba ait iki adet tekrarlı ölçümün veya bir grubun iki ayrı konuya ait ölçümlerinin ortalamalarının karşılaştırıldığı,
bağımlı değişkene ait ölçümlerin aralık veya oran ölçeğinde olduğu,
bağımlı değişkene ait ölçümlerin karşılaştırma yapılan her iki grup veya ölçümde normal dağılım gösterdiği,
grupların varyanslarının homojen bir dağılım gösterdiği
şartların tamamının sağlandığı durumlarda kullanılır. İki ilişkili grup veya ölçümden elde edilen ortalamaların birbirlerinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder.
Bu videoda SPSS kullanılarak ilişkili (bağımlı) örneklemler (gruplar) T Testi'nin nasıl yapıldığı; ne zaman kullanıldığı, temel amacının ne olduğu, ön şartlarının neler olduğu ve yorumlanması ile birlikte baştan sona tüm detayları ile anlatılmıştır.
00:00 Giriş
00:26 Ne zaman kullanıyoruz?
03:57 İlişkisiz Örneklemler T Testi'nden Farkı
05:51 Ön Şartlar
07:10 Testin Yapılması
10:33 Raporun Okunması ve Yorumlanması
Testin parametrik olmayan karşılığı olan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi'ni buradan izleyebilirsiniz: https://youtu.be/yyOQbpqh35o
Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.
Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz.
Merhaba, peki bir işlem öncesi ve sonrası puanlarını karşılaştırdığımız grubun içinde iki düzey varsa nasıl bir test yapacağız? verdiğin örnek üzerinden gidecek olursak, bir müdahale öncesi ve sonrası karşılaştırılan öğrenciler kız ve erkek olduğunda nasıl bir değişme oluyor ? gibi.