top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

SPSS İle İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler (Gruplar) Tek Yönlü ANOVA | Amacı ve Ön Şartları İle

Güncelleme tarihi: 29 May 2022

İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler (Gruplar) Tek Yönlü ANOVA, bir değişkene ait ölçümlerin, birbirinden bağımsız ikiden fazla grupta ölçüldüğü ve bu gruplara ait sonuçların birbirinden anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesinin istendiği durumlarda kullanılmaktadır.


Ancak bu testin kullanılabilmesi için karşılaştırılan ölçüm sonuçlarının

1- eşit aralıklı veya eşit oranlı ölçme düzeyinde olması,

2- normal dağılım göstermesi gerekmektedir.


Bu şartların sağlanamadığı durumlarda ise ölçüm sonuçları en az sıralama ölçeği düzeyinde bulunuyorsa iİlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler (Gruplar) Tek Yönlü ANOVA yerine Kruskal-Wallis H testi kullanılmaktadır.


Bu videoda SPSS kullanılarak İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler (Gruplar) Tek Yönlü ANOVA'nın nasıl yapıldığı; ne zaman kullanıldığı, temel amacının ne olduğu, ön şartlarının neler olduğu ve yorumlanması ile birlikte baştan sona tüm detayları ile anlatılmıştır.

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz. Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. https://www.youtube.com/tezyardimplatformu

bottom of page