Genel olarak aşağıdaki üç yoldan birisini izleyebilirsiniz.
BİRİNCİ YOL:
Üniversitelerin öğretim görevlisi (Öğr. Gör.) veya uzman kadrolarına başvuru yapabilirsiniz. Daha çok meslek yüksek okullarında açılan bu kadrolarda çalışmak için yüksek lisans (YL) veya doktora (DR) yapma zorunluluğu bulunmuyor.
Ancak genellikle belli bir yıl (4-5 yıl gibi) deneyimli olmak ve en az 70 ALES puanı isteniyor. İlanları https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/sayfasından takip edebilirsiniz.
İKİNCİ YOL:
Üniversitelerin araştırma görevlisi (Arş. Gör.) kadrolarına başvuru yapabilirsiniz. Bu durumda sizden YL veya DR eğitiminiz yanında hocalara (Yrd. Doç. ve üstü unvana sahip olanlara) yardımcı olma, sınavlarda gözetmenlik yapma gibi görevleri yerine getirmeniz beklenir.
Ayrıca, artık DR’ye devam etmeli ve akademik kariyerinizi sürdürmelisiniz. Arş. Gör. kadrolarına atanmak için genel olarak en az 70 ALES puanı ve 60 YDS veya muadili yabancı dil puanı istenir. Bunun yanında belli bir alanda veya konuda YL veya DR yapıyor olmanız şart olarak sunulabilir. İlanları https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/ sayfasından takip edebilirsiniz.
ÜÇÜNCÜ YOL:
Doktora eğitiminizin sonuna kadar öğretmenlik vb. mesleğinize devam ederek üniversiteye geçişi doktora bitiminde yapabilirsiniz. Bu durumda doğrudan Dr. Öğrt. Üyesi (eski adıyla yardımcı doçent) kadrolarına başvuru yaparak hoca (öğretim üyesi) olarak başlamış olursunuz. Dr. Öğrt. Üyesi kadrolarına başvurabilmek için ALES şartı aranmaz ancak üniversitede dil sınavı yapılır.
Ayrıca, üniversitelerin web sayfalarında ilan edilen Yrd. Doç. ilanlarında genellikle belli bir alanda veya konuda doktora yapmış olmak veya uzman olmak gibi şartlar aranır.
Sonuç olarak, yukarıdaki üç yoldan birini izleyebilirsiniz. Yalnız mutlaka ALES’e girerek en az 70 puan almalısınız. Bunun yanında öğretim görevlisi kadroları dışında dil öğrenmeniz ve bunu belgelendirmeniz şarttır.
Comments