top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

NORMAL DAĞILIM NEDİR? NORMALLİK TESTİ NASIL YAPILIR?

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2022

SPSS’te birçok analizi yapmaya geçmeden önce toplanan verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını tespit etmek büyük önem taşımaktadır. Çünkü kullanılacak testler, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine göre farklılaşmaktadır.


Burada detaylı teknik bilgiler vermeden normal dağılımın ne olduğu ve normallik testinin SPSS’te nasıl yapıldığı üzerinde duracağız.

Normal dağılım nedir?


Verilerimin normal dağılıma sahip olup olmadığını nasıl tespit edebilirim?

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. https://www.youtube.com/tezyardimplatformu





Videolardaki kaynaklar şunlardır:


Çarpıklık ve basıklık değerlerinin;

  • +- 1,00 değerleri arasında olmasının yeterli görüldüğü kaynak: Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., Köklü, N. (2011). Sosyal Bilimler için İstatistik (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Sayfa 48 ve 63.

  • +- 1,50 değerleri arasında olmasının belirtildiği görüldüğü kaynak: Tabachnick, B.G., Fidell, L.S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th Ed.). Boston: Allyn & Bacon.

  • +- 2,00 değerleri arasında olmasının belirtildiği kaynak: George, D., Mallery, M. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference (10a Ed.). Boston: Pearson.

  • Çarpıklık ve basıklık değerlerinin standart hataya bölünmesi sonucunda +-1,96 arasını belirten kaynak: Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. Sayfa 42.

  • Shapiro Wilks ve Kolmogorov Smirnov testlerini belirten kaynak: Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. Sayfa 42.

bottom of page