top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

İlişkisiz Örneklemler T Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır? Bulgular Nasıl Yazılır?

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2023

İstatistiksel analizler, bilimsel araştırmalardan iş dünyasına kadar pek çok alanda kararlar almak ve sonuçları yorumlamak için vazgeçilmez bir araçtır. Bunun için çok farklı testlere başvurulur ve İlişkisiz Örneklemler T Testi, diğer adı ile Bağımsız Gruplar T Testi, bu testler arasında yer almaktadır. Bu yazımızda bu testi ele alacağız.


İlişkisiz Örneklemler T Testi Nedir?

İlişkisiz Örneklemler T Testi, istatistiksel bir analiz yöntemi olarak iki bağımsız grubun ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Diğer bir deyişle, iki farklı grubun bir konudaki ortalamalarının birbirinden anlamlı bir fark gösterip göstermediği, bu test ile öğrenilir. İlişkisiz Örneklemler T Testi, parametrik bir testtir, yani belirli varsayımlara uyması gereken bir test türüdür.


İlişkisiz Örneklemler T Testi'nin Temel Varsayımları

Bu varsayımlar şunlardır:

  1. Bağımsızlık Varsayımı: İlişkisiz Örneklemler T Testi, bağımsız iki grup arasındaki farkı belirlemek için kullanılır. Bu nedenle, gruplar arasındaki gözlemler bağımsız olmalıdır. Örneğin deney ve kontrol grupları varsa bunlara atamalar rastgele yapılmış olmalıdır.

  2. Normallik Varsayımı: Her bir grup içindeki veriler normal bir dağılıma sahip olmalıdır. Bu durum, testler ile kontrol edilir. Eğer veriler normal dağılmıyorsa, bu testin non-parametrik karşılığı olan Mann-Whitney U Testi kullanılır veya veri dönüşümleri düşünülmelidir.

  3. Varyans Homojenliği (Eşit Varyans) Varsayımı: Diğer önemli varsayım, grupların varyanslarının benzer yani homojen olmasıdır. Bu, SPSS'te bu analizi yaparken Levene's Testi ile değerlendirilir. Eğer gruplar arasında varyans homojenliği sağlanmıyorsa, analiz sonuçları yanıltıcı olabilir. Bu durumda, yine SPSS'te üretilen raporda yer alan ilgili satırdaki bulgular kullanılır. Bunun detaylarını yukarıda yer alan videomuzda bulabilirsiniz.


İlişkisiz Örneklemler T Testi Nasıl Çalışır?

Bu test, iki grup arasındaki ortalama farklılığının tesadüfi olup olmadığını belirler. Test içinde her iki grup için ortalama ve varyans değerleri hesaplanır. İlişkisiz Örneklemler T Testi, bu ortalama ve varyans değerlerini kullanarak iki grup arasındaki farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını belirler.

Bu bilgi biraz teknik bir bilgidir ancak merak duyuyorsanız yandaki videomuzu izlemenizi öneririz.




Ne Zaman İlişkisiz Örneklemler T Testi Kullanılır?

İlişkisiz Örneklemler T Testi, iki farklı grup arasındaki farkın anlamlı yani istatistiksel olarak önemli ölçüde olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Örneğin, deney ve kontrol grupları olarak ayırdığınız öğrencilerin matematik başarı puanlarını karşılaştırmak istediğinizi düşünün. Grupların başarı puanı ortalamalarını 75 ve 65 olarak bulmuş olalım. Bu ortalamalar arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını tespit etmek için kullanılması gereken test İlişkisiz Örneklemler T Testi'dir.


SPSS'te Nasıl Yapılır? Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?

SPSS'te nasıl yapıldığı ile ilgili olarak yukarıdaki ilk videomuzu izleyebilirsiniz. Videoda sırasıyla şunlar yer almaktadır:

  • 00:00 Giriş

  • 00:24 Ne Zaman Kullanılır?

  • 02:21 Neyi Amaçlıyoruz?

  • 03:21 Ön Şartlar

  • 05:21 Testin Yapılması

  • 07:13 Raporun Okunması

  • 08:20 Levene's Test (Varyansların Eşitliği)

  • 10:13 T Testi Sonucu

  • 15:19 Değerlendirme

İlişkisiz Örneklemler T Testi sonuçlarında "p-değeri" önemlidir. P-değeri, iki grup arasındaki farkın tesadüfi olup olmadığını gösterir. P-değeri, belirlediğiniz anlamlılık düzeyinden (genellikle 0.05 olarak kabul edilir) daha küçükse, bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır ve fark vardır denir.


İlişkisiz Örneklemler T Testi Bulguları Nasıl Yazılır?

İlişkisiz Örneklemler T Testi bulgularını yazarken, sonuçları net ve anlaşılır bir şekilde ifade etmek önemlidir. Bunun için yandaki videomuzu izleyebilirsiniz.


Ayrıca her türlü sorunuzu veya beğeninizi videonun yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz. Kanalımıza abone olmak isterseniz: https://www.youtube.com/tezyardimplatformu

bottom of page