top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

SPSS İle Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi | Amacı ve Ön Şartları İle

Güncelleme tarihi: 18 Tem 2021

Wilcoxon işaretli sıralar testi, ilişkili (bağımlı) örneklemler t-testinin nonparametrik karşılığıdır. Yani, diğer şartlar aynı kalmakla beraber bağımlı değişkene ait ölçümlerin; aralık veya oran ölçeğinde olduğu ancak normal dağılım şartını sağlamadığı veya sıralama ölçeğinde olduğu durumlarda kullanılır.


Bu videoda SPSS kullanılarak Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi'nin nasıl yapıldığı, ne zaman kullanıldığı, temel amacının ne olduğu, ön şartlarının neler olduğu ve yorumlanması ile birlikte baştan sona tüm detayları ile anlatılmıştır.

Öncelikle ilişkili örneklemler t testini izlemeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır: https://youtu.be/KVu63yaTKkw Ayrıca bu testin hipotez testi yoluyla nasıl yapıldığını buradan izleyebilirsiniz: https://youtu.be/TTeoJEc_zEE


00:00 Giriş

00:27 Ne zaman yapılır?

02:36 Ön Şartlar

03:29 Testin Yapılması

06:52 Raporun Okunması ve Yorumlanması

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. https://www.youtube.com/tezyardimplatformu

bottom of page