top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

TEZİN GİRİŞ BÖLÜMÜ NASIL YAZILIR?

Güncelleme tarihi: 18 Ağu 2022


TEZİN GİRİŞ BÖLÜMÜ NASIL YAZILIR?

Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir. Bu bölümden sonra genel bilgiler, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç gibi bölümler gelir. Ancak bu bölümlerin isimleri, sıralanışı vb. tezin hazırlandığı bölüme göre farklılık gösterebilir. Giriş ise kendinden sonraki bölümlerin aksine bir tezde ismi değişmeyen ve ilk sırada yer alan bölümdür.


Tezin giriş bölümü temel olarak okuyucunun teze hazırlandığı bölümdür. Bu bölümde tez konusunda ön bilgiler verilir ve okuyucunun tezin neden ve nasıl yapıldığı ile ilgili olarak bilgi sahibi olması amaçlanır.


Bu bölüm, tezinizi eline alan bir okuyucunun tez konusu ile ilgili genel anlamda bir bilgi sahibi olduğu, konunun önemini anladığı, bu tezin neden yapıldığının cevabını bulduğu; okuyucuyu teze hazırlayan bir bölümdür. Bu nedenle, bu bölümde tezin tezin konuları ile ilgili detaylı bilgiler verilmez. Ancak okuyucunun bunlardan önce, bir ön bilgi sahibi olması istenir. Dolayısıyla giriş bölümünde;

  • Tezin konusuna çok genel bir giriş yapılır,

  • Temel bazı tanımlar yapılabilir,

  • Konunun önemi ile ilgili genel bilgiler sunulur,

  • Neden bu konunun seçildiği,

  • Tezin konusu ile ilgili temel problemin ne olduğu,

  • Hazırlanan tez ile hangi boşluğun doldurulacağı,

  • Diğer araştırmalardan farklılığının ne olduğu,

  • Tezin özgün değerinin ne olduğu,

  • Tezin literatüre/alana nasıl bir katkı sağlayacağı,

  • Konu ile ilgili bugün gelinen noktanın ne olduğu veya mevcut durumun ne olduğu,

  • Tezin sınırlarının ne olduğu,

  • Tezin amacının ne olduğu,

  • Cevap aradığı araştırmaları soruları veya test edilen hipotezler,

gibi bilgiler verilir. Bunlarla da bu bölüme son verilir. Belirttiğimiz bu maddeler dikkate alınarak örnek bir konuda yapılabilecek giriş yazımı aşağıdaki videoda örnek olarak sunulmuştur. Bu videoyu izledikten sonra buradaki okumanıza devam edebilirsiniz.


Ayrıca konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek daha vermek istiyoruz. Şu sorular üzerinden de devam edebiliriz:

  1. Bu tez hangi problemi çözmek için yapılıyor? Örneğin, abc metodunun xyz eğitimindeki yaratıcı düşünme becerileri üzerindeki etkisini inceleyen bir tezde xyz dersinin eğitiminde yaratıcı düşünme becerileri ile ilgili olarak problemler olduğu anlatılmalıdır.

  2. Bu tezin konusu ne? Örneğin, buradaki örnekte konumuz abc metodunun xyz eğitimindeki yaratıcı düşünme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesidir.

  3. Bu tez neyi amaçlıyor? Burada abc metodunun xyz eğitimindeki yaratıcı düşünme becerileri üzerindeki etkisinin ne olduğu, abc metodunun faydalı olup olmayacağının tespiti, fayda varsa bunun boyutlarının bulunması amaçlanıyor. Amacın ne olduğu çok net bir biçimde yazılmalıdır. Bu amaç tez yazımının tamamında göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece hem amaca odaklanılmış hem de amaç dışına kayılmamış olunacaktır.

  4. Bu tezin araştırma soruları neler? Buradaki amaca göre çeşitli sayıda sorular hazırlanmalıdır. Örneğin, bir soru abc metodunun erkek öğrenciler üzerindeki etkisi nedir? olabilir.

  5. Tezin önemi nedir? Tezin neden önemli olduğu, nelere katkı sağlayacağı belirtilerek açıklanmalıdır. Gerektiğinde ispatlar yapılmalıdır. Ayrıca, yapılan önceki çalışmaların eksikliğine de vurgu yapılmalıdır. Diğer bir ifade ile okuyucu ve pek tabi de jüri üyeleri çalışmanın önemine ve gerekliliğine inandırılmalıdır.

Dolayısıyla, giriş bölümünde genel bir girişten sonra aşağıdakilere benzer alt başlıklar kullanılması yerinde olacaktır:

  • Problem Durumu

  • Araştırmanın Konusu

  • Araştırmanın Amacı

  • Araştırmanın Önemi

Ayrıca, bunlara ek olarak sınırlılıklar ve varsayımlar gibi başlıklar da eklemek mümkündür. Bunlarla ilgili bilgiler ayrı bir başlıkta verilmiştir.

Ayrıca, önemli bir nokta giriş bölümünde detaylı olarak tanımlamalar, teoriler vb. bilgiler ile yapılan önceki çalışmalara yer verilmemesi gerektiğidir. Bunlar sonraki bölümlerde verilecektir.

Giriş bölümü; bazı enstitülerin yazım kılavuzlarında 1. Bölüm olarak adlandırılır ve altında yer alan başlıklar 1 ile başlayan biçimlerde numaralandırılır. Örneğin, giriş bölümünde yer alan tüm başlıklar 1.1., 1.2 şeklinde sıralı olarak numaralandırılır. Bazı enstitülerin yazım kılavuzlarında ise giriş bölümü ana bölümler arasında kabul edilmez. Bu nedenle, 1. Bölüm olarak adlandırılmaması ve alt başlıklarının numarasız verilmesi istenir. Dolayısıyla, kayıtlı olunan enstitünün yazım kuralları önceden okunmalıdır.

bottom of page