top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Güvenirlik ve Geçerlik Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Tem 2021

Güvenirlik ve geçerlik, içerisinde herhangi bir ölçmenin yer aldığı her türlü çalışmada bilinmesi ve göz önünde bulundurulması gereken iki önemli özelliktir.

Çünkü herhangi bir ölçme işlemindeki temel amaç, “var olan özelliği olduğu gibi ortaya çıkarmaktır”. Yani istenilen özelliği, ölçme işlemine herhangi bir hata karıştırmadan ölçmek, yapılan ölçme işleminin temel amacıdır.

Bu nedenle, kullanılan ölçme aracının bu amacı gerçekleştirmeyi sağlayacak özelliklerde olması beklenmektedir. Güvenirlik ve geçerlik ise bu amaç için çok önemlidir.


Güvenirlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği hatasız bir biçimde ölçebilme derecesidir. Yani, ölçmek istediği özelliği ne derece hatasız ölçtüğü veya hatalardan arınık olma derecesidir.


Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği araya başka özellikler katmadan, farklı özelliklerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir. Yani, sadece amaçladığı ölçmeyi gerçekleştirebilme derecesidir.


Konuyu tüm detayları ile videomuzda izleyebilirsiniz:

Güvenirlik ve geçerlik neden önemlidir?

Güvenirlik nedir?

Güvenirliğin temel özellikleri nelerdir?

Geçerlik nedir?

Güvenirlik ve geçerlik arasındaki ilişkiler ve farklar

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. https://www.youtube.com/tezyardimplatformu

bottom of page