top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Lawshe Tekniği ile Kapsam Geçerliği Nasıl Belirlenir? KGO ve KGİ Nasıl Hesaplanır?

Bu yazımızda, özellikle ölçek geliştirme çalışmalarında sıklıkla kullanılan bir kapsam geçerliği belirleme yöntemi olan Lawshe Tekniği’ni ele alıyoruz. Bu yöntem, hazırladığımız aday ölçek maddelerini birden fazla uzmanın görüşüne sunarak bu görüşlerin uyumu üzerinden, yani uzmanların maddeler ile ilgili değerlendirmeleri üzerinden kapsam geçerliğini tespit etmeye yönelik bir yöntem. Yöntem ile her madde için Kapsam Geçerliği Oranı (KGO) ve kalan maddelerin tamamı için Kapsam Geçerliği İndeksi (KGİ) adı verilen değerler hesaplayabiliyoruz. Hesaplamanın nasıl yapıldığını detayları videomuzda izleyebilirsiniz.

Faydalı Kaynaklar:

Ayre, C., & Scally, A. J. (2014). Critical values for Lawshe’s content validity ratio: revisiting the original methods of calculation. Measurement and evaluation in counseling and development, 47(1), 79-86.

Lawshe, C. H. (1975). A quantitative approach to content validity. Personnel Psychology, 28(4), 563-575.

Yeşilyurt, S., Çapraz, C. (2018). Ölçek geliştirme çalışmalarında kullanılan kapsam geçerliği için bir yol haritası. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(1), 251-264.


bottom of page