top of page

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Tip 1 Hata, Tip 2 Hata ve Testin Gücü Nedir?

Tip 1 hata, tip 2 hata ve testin gücü kavramları yaptığımız araştırmalarda çok büyük öneme sahip olan ancak maalesef anlaşılması biraz zor olan kavramlar.

Tip 1 hata, gerçekte fark/ilişki/etki yokken var deme olasılığını ifade etmektedir ve testin hata payı olarak adlandırılmaktadır. Anlamlılık düzeyi adı da verilmektedir. Genelde, en fazla 0,05 yani %5 olarak kabul edilmektedir. Örneklem büyüklüğü belirlenirken, n gereğinden fazla büyüdükçe, tip 1 hata yapma olasılığı artmaktadır.

Tip 2 hata ise gerçekte fark/ilişki/etki varken yok deme, bunu görememe olasılığıdır. Genelde en fazla 0,20 yani %20 olarak kabul edilmektedir. Örneklem büyüklüğü belirlenirken, n gereğinden az olduğunda, tip 2 hata yapma olasılığı artmaktadır.

Son olarak, testin gücü ise "testin anlamlı sonucu bulma olasılığı"nı belirtmektedir. "1–Tip 2 hata" formülü ile bulunmaktadır. Buna göre, Tip 2 hata en fazla 0,20 olarak kabul edildiğinden, 1-0,20’den en az 0,80 (%80) olmalıdır.

Konunun detaylarını videomuzdan izleyebilirsiniz:

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi videonun yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.




bottom of page